Persoonlijke situatie

Hoe om te gaan met je persoonlijke (emotionele) situatie

Afscheid nemen van de organisatie en het verwerken van het ontslag…

Je bent in een situatie terechtgekomen dat je afscheid hebt genomen van je huidige werkgever. Vanaf dat moment begint er een proces van verwerking, waarbij vanzelfsprekend allerlei emotionele aspecten een niet geringe rol spelen. Zowel uit onderzoek als uit ervaringen van loopbaanadviseurs, weten we dat er bij dat verwerkingsproces sprake is van verschillende fasen met herkenbare reacties:

1e fase:    Ongeloof, schrik of verbijstering

De eerste reactie op het bericht. Deze fase kan soms kort maar soms ook langer duren, afhankelijk van de persoon en de situatie. Pas als men zich de consequenties van het naderende ontslag begint te realiseren, volgt de volgende fase.

2e fase:    Boosheid, verdriet, angst, teleurstelling en ontkenning

In deze fase ervaart men sterke en ook afwisselende emoties. Alles wat er gebeurd is, wordt steeds opnieuw overdacht om het vervolgens weg te stoppen, alsof er even niets aan de hand is. Paradoxaal genoeg heerst er vaak ook een gevoel van opluchting, met name als er sprake is geweest van een lange periode van onduidelijkheid of onzekerheid. Er is nu tenminste een knoop doorgehakt. De duur van deze fase kan variëren van enkele weken tot enkele maanden.

3e fase:    Acceptatie en heroriëntatie

In deze fase komen de meeste kandidaten er toe om weloverwogen het accent te leggen op de toekomst, in plaats van steeds maar stil te blijven staan bij het recente verleden en te blijven omzien in wrok. Men is in staat om zichzelf te zien als ’tussen twee banen’ in plaats van werkloos of ontslagen.